Szkło dekoracyjne TwojeSzklo.pl

Kulisy sławy – czyli o tym, jak szkło hartowane do kuchni wyparło płytki ścienne

Dzisiejszy tytuł jest pewną hiperbolą. Glazura to wciąż bardzo popularny sposób na wykończenie ścian w polskich kuchniach. Niemniej jednak, w ostatnich latach szkło hartowane do kuchni zdecydowanie zyskało na popularności, w konsekwencji czego obecnie stanowi poważne zagrożenie dla starych dobrych płytek ściennych. Co sprawia, że panele szklane do kuchni są coraz bardziej popularne i czy decydując się na szkło do kuchni koniecznie musimy wybrać szkło hartowane? Na te oraz wiele innych pytań dotyczących nowych trendów w branży dekoracyjnej postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Czym jest szkło hartowane?

szkło hartowane

Zacznijmy od początku, a więc od definicji szkła hartowanego, które jest przykładem tzw. szkła bezpiecznego. W odróżnieniu od szkła niehartowanego po stłuczeniu panel ze szkła hartowanego rozpada się na drobne odłamki, a nie ostre igły. Poprzez proces hartowania:

  • zwiększa się wytrzymałość mechaniczną szkła, dzięki czemu panel szkła hartowanego może być nawet do 3 razy bardziej odporny na uderzenia niż taki sam panel wykonany ze szkła niehartowanego;
  • zwiększa się odporność termiczną szkła, w konsekwencji czego szkło hartowane jest do 4 razy bardziej odporne na oddziaływanie wysokich temperatur niż szkło niehartowane, a wykonane z niego panele ścienne mogą być stosowane w bliskim sąsiedztwie m.in. kuchenek gazowych;
  • podnosi się bezpieczeństwo użytkowania szkła, po stłuczeniu – jak już pisaliśmy – szkło hartowane rozpada się na drobne kawałki, dodatkowo każdy panel ścienny ze szkła hartowanego ma odpowiednio obrobione krawędzie, dzięki czemu nie są one ostre i nie powodują skaleczeń.

Powyższe cechy decydują o tym, że zdecydowana większość paneli szklanych do kuchni wykonuje się właśnie ze szkła hartowanego. Nie jest to jednak wymóg.

Kuchenka a szklane panele do kuchni

Kuchnia to przede wszystkim kuchenka/piecyk, na którym przygotowywane są posiłki. Ściany za oraz w najbliższym sąsiedztwie kuchenek są szczególnie narażone na działanie wysokich temperatur. To wiąże się z ryzykiem termicznego uszkodzenia szkła, które w wyniku oddziaływania podwyższonej temperatury może pękać. Dlatego też wybór paneli szklanych do kuchni powinien być uzależniony od rodzaju zainstalowanej kuchenki.

Panele szklane a kuchenka gazowa

Niezależnie do tego, czy w naszej kuchni korzystamy z piecyka gazowego, czy z płyty osadzonej bezpośrednio na korpusie szafki powietrze wokół płonącego palnika nagrzewa się, a jego podwyższona temperatura oddziałuje na ściany. Z tego powodu przestrzeń między szafkami zwykło się wypełniać glazurą lub panelami drewnianymi, a nie panelami PCV, które pod wpływem oddziaływania temperatury przejawiały tendencje do deformowania się. Podobnie sprawa wygląda z panelami szklanymi. Z tą różnicą, że panele ze szkła niehartowanego nie będą się odkształcały, a mogą zacząć pękać. Dlatego w kuchni wyposażonej w kuchenkę/płytę gazową bezwzględnie należy zastosować panele szklane wykonane ze szkła hartowanego. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu kosztów wykończenia kuchni, panele takie możemy zamontować tylko w miejscach newralgicznych (tj. w najbliższym otoczeniu kuchenki), resztę przestrzeni miedzy szafkami a blatami wypełniając panelami ze szkła niehartowanego.

Panele szklane a kuchenka indukcyjna

Specyfika działania płyty indukcyjnej sprawia, że nagrzewa się wyłącznie płyta w miejscu przyłożenia garnka oraz spód garnka. Tym samym kuchenka nie ogrzewa powietrza wokół palników. Oznacza to, że na ścianę znajdującą się za płytą indukcyjną lub elektryczną nie oddziałuje powietrze o bardzo wysokiej temperaturze (jak to ma miejsce w przypadku kuchenki gazowej). Dlatego też w kuchni wyposażonej w płytę indukcyjną lub kuchenkę elektryczną możemy pokusić się o tańszy wariant wykończeniowy, a mianowicie panele szklane ze szkła niehartowanego.

Lacobel – czy sprawdzi się w kuchni z kuchenką gazową?

Lacobel to pewna odmiana szkła produkowanego metodą wylewania. W ten sposób wytwarza się panele o gładkiej i równej powierzchni, co stanowi ogromny atut w kontekście dekoracyjnego przeznaczenia szkła do kuchni. Niestety lacobel – w swojej standardowej wersji – podobnie jak zwykłe szkło charakteryzuje się stosunkowo niską odpornością na uszkodzenia termiczne (oddziaływanie ciepłego powietrza). To w sposób naturalny eliminuje możliwość zastosowania lacobel w kuchniach wyposażonych w kuchenki gazowe. Na rynku dostępny jest jednak lacobel w wariancie hartowanym. Szkło dekoracyjne lacobel hartowane ma właściwości bardzo zbliżone, praktycznie identyczne jak tradycyjne szkło hartowane. Dlatego też może być bez obaw stosowane w przestrzeniach narażonych na oddziaływanie podwyższonych temperatur. Oczywiście ostateczną decyzję dotyczącą wyboru szkła do kuchni najlepiej skonsultować z ekspertem.