Szkło dekoracyjne TwojeSzklo.pl

Szkło dekoracyjne do kuchni – jak dbać o szklane panele, żeby cieszyć się nimi przez długi czas?

Szkło dekoracyjne przebojem weszło do naszych kuchni i łazienek. Szczególnie bardzo upodobali je sobie dekoratorzy przestrzeni użytkowych, których zachwyciły bogate możliwości aranżacyjne, idące w parze z trwałością i funkcjonalnością szkła. Mimo to, klienci indywidualni wciąż podchodzą do tego rozwiązania z pewną dozą obawy. Czego najbardziej boimy się wybierając szkło do kuchni lub łazienki?

Po pierwsze…

Boimy się o trwałość paneli. Przez swoją niską udarowość szkło jest powszechnie postrzegane jako materiał kruchy, nieodporny na przypadkowe uderzenia, o które nie trudno w kuchni lub łazience.

Po drugie…

Boimy się o aspekt higieniczny. Mimo swojej twardości, szkło jest raczej podatne na zarysowania, dlatego do jego czyszczenia nie powinniśmy wybierać detergentów trących, takich jak wszelkiego rodzaju aty kuchenne. Uważać należy również na narzędzia, którymi czyścimy szklane powierzchnie. To wszystko sprawia, że szkło do kuchni zdaje się być trudne do utrzymania w czystości.

Szkło hartowane do kuchni a trwałość

szkło dekoracyjne do kuchni

Szkło dekoracyjne do kuchni to głównie panele produkowane na bazie szkła hartowanego. Szkło hartowane charakteryzuje się podwyższoną odpornością na działanie wysokich temperatur oraz wyższą niż w przypadku tradycyjnego szkła udarowością. Zamawiając panele ścienne do kuchni warto się upewnić, że zostaną one wykonane właśnie ze szkła hartowanego. Do łazienki również warto wybrać panele hartowane. Dlaczego? Ponieważ szkło hartowane jest tzw. szkłem bezpiecznym. Po zahartowaniu zwiększa się nie tylko jego udarowość i odporność na wysokie temperatury, ale także sposób, w jaki panel szklany ulega stłuczeniu. Przed zahartowaniem szkło rozpada się na długie ostre szpikulce, po zahartowaniu stłuczone szkło przyjmuje postać stosunkowo niewielkich tępych okruchów. Dlatego też decydując się na instalację paneli szklanych w miejscach takich jak łazienka czy toaleta warto postawić na szkło hartowane.

Panele szklane a higiena

Ogromnym atutem szkła, dzięki któremu panele szklane okazują się trwalszym i lepszym rozwiązaniem od niektórych płytek ceramicznych jest fakt, iż szkło się nie odbarwia. To znaczy, iż nawet pobrudzone intensywnie barwiącym barwnikiem spożywczym (np. sokiem z buraków) nie zmienia koloru, a na jego powierzchni nie pozostają plamy. Kolejnym atutem szkła jest to, że nic nie przywiera trwale do jego powierzchni, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na panele o gładkim wykończeniu. Panele porowate mogą sprawiać problemy, z czego zdaje sobie sprawę każdy, kto kiedykolwiek posiadał kabinę prysznicową lub parawan nawannowy wykonany waśnie z takiego gatunku szkła.

Jak dbać o szkło dekoracyjne w kuchni?

Podstawowa zasada to zero tarcia. Powierzchnie użytkowane w kuchni są szczególnie narażone na przywieranie brudu, który po zaschnięciu jest naprawdę trudny do usunięcia. Chcąc szybko i efektywnie usunąć zasuszone resztki jedzenia z blatów i frontów kuchennych często sięgamy po „szorujące” detergenty i ostre gąbki. Kiedy zabrudzenie znika orientujemy się, że powierzchnia wokół niego jest podrapana. W przypadku frontów wykończonych na wysoki połysk poza nieestetycznymi zarysowaniami dostrzegamy jeszcze zmatowienie w miejscu tarcia. To samo może spotkać nasze panele dekoracyjne, jeśli podczas ich pielęgnacji nie zachowamy odpowiednich środków ostrożności:

1. Tylko miękkie gąbki i szmatki

Wspomniana powyżej zasada „zero tarcia” odnosi się przede wszystkim do narzędzi, jakimi posługujemy się podczas sprzątania. W dedykowanych sklepach z chemią gospodarczą oraz w supermarketach znajdziemy specjalne szmatki i ściereczki do szkła. Warto z nich korzystać ponieważ są miękkie i nie pozostawiają smug ani nitek na czyszczonych powierzchniach.

2. Tylko delikatne detergenty bez właściwości trących/szorujących

Zasada „zero tarcia” to także zero detergentów, które posiadają trące mikrodrobiny. Myjąc panele szklane koniecznie musimy zrezygnować z wszelkich at oraz ich płynnych odpowiedników. Do codziennej pielęgnacji wystarczy wilgotna szmatka do szkła lub szmatka z odrobiną delikatnego detergentu. Jeśli natomiast borykamy się ze smugami lub odciskami palców na szklanych panelach warto ich powierzchnię wyczyścić płynem do szyb, którego zazwyczaj używamy podczas mycia okien.

3. Dużo wody

Jak już wcześniej pisaliśmy, kuchnia to miejsce szczególnie podatne na powstawianie uporczywych zabrudzeń, w szczególności zaschniętych resztek jedzenia, które zdają się mocno przylegać do powierzchni. To w tych momentach najchętniej sięgamy po szorujące detergenty i ostre gąbki, czego nie powinniśmy robić, jeśli chcemy, żeby nasze panele zachowały swój piękny wygląd przez długi czas. Zamiast ostrych detergentów i gąbek uporczywe zabrudzenia powinniśmy traktować dużą ilością wody. Odpowiednio namoknięte dadzą się łatwo usunąć bez szkody dla czyszczonej powierzchni.

4. Regularne mycie

Wbrew pozorom wielu uporczywych zanieczyszczeń moglibyśmy uniknąć regularnie przecierając panele po zakończonej pracy.

Przestrzeganie powyższych zasad umożliwi nam cieszenie się oryginalną dekoracją ścienną w naszej kuchni i/lub łazience przez długi czas.